Paaukok

4 ženklai, kad augalinė mityba sparčiai plinta Lietuvoje

1. Vis daugiau žmonių renkasi augalinį maistą

Nuotraukoje „Zatar“ falafeliai.

Augalinį maistą renkasi ne tik vegetarai ar veganai, bet ir sveikiau besimaitinantys ar svorio numesti siekiantys visavalgiai, o taip pat žmonės, alergiški gyvūniniams produktams – pienui ar kiaušiniams; ir, žinoma, tiesiog naujų skonių ieškotojai. Vos 20 % lietuvių kavinėse mėsos patiekalą renkasi visada. Didėjantį augalinio maisto poreikį atspindi „Tuščių narvų“ kampanijos „auGalybė“ sėkmė. Šia kampanija siekiama paskatinti restoranus ir kavines įtraukti daugiau augalinių patiekalų į savo valgiaraščius. Vos prasidėjusi kampanija sulaukė didžiulio populiarumo: per kelis mėnesius nuo jos pradžios prisijungė beveik 30 restoranų visoje Lietuvoje, apie auGalybę rašė skaitomiausias moteriškas žurnalas Moteris ir kalbėjo nacionalinės televizijos bene žiūrimiausia laida Labas Rytas.

2. Daugėja vegetarų

2016 m. atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa rodo, kad beveik 27 000 lietuvių yra vegetarai.  Vis daugiau ir daugiau žmonių pasirenka tokį mitybos būdą dėl gyvūnų gerovės, savo sveikatos ar aplinkosaugos sumetimais.

3. Kaip grybai po lietaus dygsta vegetariški ir veganiški restoranai

Sveiko ir ekologiško maisto bistro „Holigans“.

Pirmasis veganiškas restoranas „GYVAS baras“, jį greitai pasekusi kafeterija „Planeta“, neseniai stoties rajone atsidaręs vegetariško maisto bistro „Holigans“, stulbinančios sėkmės susilaukusi falafelinė „Zatar“ – šių ir daugybės kitų restoranų bei kavinių, turinčių augalinio maisto, sėkmė rodo, kad toks maistas lietuviams patinka vis labiau. Augalinis maistas aktualus ne tik vegetariškiems ar vaganiškiems restoranams – dabar tokio maisto turi dažna maitinimo įstaiga: augalinis pienas kavinėse tapo savaime suprantamu pasirinkimu, o restoranai turi atsižvelgti į didėjantį augalinio maisto poreikį ir į meniu įtraukia daugiau auGalingų patiekalų. Specializuoto žurnalo restoranams „Restoranų verslas“ pastaruosiuose numeriuose rašoma apie vis populiarėjančią augalinio maisto kavinėse ir restoranuose tendenciją – specialistai spėja, kad tokio maisto poreikis augs ir toliau.

4. Gausybė augalinių pasirinkimų parduotuvėse

Veganiška mityba neprivalo būti dieta!

Vos prieš keletą metų būtų buvę sunku pasvajoti apie tokią gausybę augalinio maisto pasirinkimų, kokią dabar siūlo parduotuvės. Didžiuosiuose prekybos centruose galima rasti augalinių mėsos gaminių alternatyvų, augalinio sūrio ir pieno; veganiškų saldumynų: ledų, šokoladų, saldainių. Gausų augalinio maisto prekių spektrą siūlo Veggo shop – prieš pusantrų metų atsidariusi pirmoji veganiškų prekių parduotuvė Lietuvoje.

Prisijunk prie šio augančio judėjimo – rinkis augalinį maistą! Parsisiųsk mūsų nemokamą augalinės mitybos gidą „Geri sprendimai“

 

Informacijos šaltiniai:

http://www.restoranuverslas.lt/

http://www.augalybe.lt/

Padėk mums padėti gyvūnams

15 € 40 € 5 € kita suma

Gauk naujienas į pašto dėžutę!

Prisijunk prie tūkstančių žmonių, kurie domisi gyvūnų apsaugos situacija Lietuvoje ir prenumeruok mūsų naujienlaiškį.

×

Patinka tai, ką skaitai?
Užsiprenumeruok naujienlaiškį.