Paremk

2023: didžiausi laimėjimai gyvūnams Lietuvoje ir pasaulyje

2023-iais Lietuvoje buvo pagaliau priimtas kailių fermų draudimas. Taip pat daugybė pergalių gyvūnams buvo pasiektos ne tik mūsų šalyje, bet ir pasaulyje.

LIETUVOJE
 

#1  Lietuva uždraudė kailių fermas. 68 Seimo nariai iš 108 užsiregistravusių balsavo už šį draudimą. Netrukus po to prezidentas Gitanas Nausėda išreiškė savo poziciją: „Aš šį įstatymą pasirašysiu, nes jis atitinka mano principines nuostatas, ir padarysiu tai nedelsiant.“ Paklaustas, ar praeityje yra pirkęs kailinius, jis pabrėžė, kad „galbūt kažkada praeityje tokių nuodėmių buvo, tačiau per tą laiką aš labai daug ką savo gyvenime permąsčiau ir šituo klausimu esu kategoriškas“. Tai yra pirmas prezidentas pasaulyje, taip viešai pasisakęs prieš kailinius!

#2  Virš milijono vištų Lietuvoje yra išlaisvintos iš narvų*. Dar 2022-ųjų metų duomenimis, Lietuva priartėjo prie pirmojo milijono vištų, gyvenančių ne ankštuose narvuose. Galima daryti išvadą, kad šis skaičius 2023-iais peržengė milijoną ir auga! Tai yra nuostabus pasiekimas!

EUROPOJE
 

#3  Švedija priėmė sprendimą išpirkti kailių fermas. Švedija dar 2021 metais buvo laikinai uždraudusi veisti gyvūnus kailiams, dėl Covid-19 viruso grėsmės. Tačiau kailių fermų šalyje netrukus nebeliks! Parlamentas patvirtino 2024-ųjų biudžetą, kuriame numatyta išmoka kailininkams. Pinigus jie gaus, kai užsidarys. Tai padaryti turi iki 2024-ųjų pabaigos. Švedijoje šiuo metu yra 20 kailių fermų, o jose apie 150 000 gyvūnų.Denmark to cull up to 17 million mink amid coronavirus fears

#4  Surinkti 1,5 mln. parašų iniciatyvai „Europa be kailio“. Rekordinė Europos piliečių iniciatyva 2023-iųjų kovą baigė parašų rinkimą ir nukeliavo iki Europos Komisijos. Ten priimtas sprendimas paprašyti EFSA (Europos maisto saugos tarnybos) mokslinės nuomonės ir vėliau spręsti, kas laukia kailių fermų visoje ES. Galima manyti, jog EFSA prieis išvados, palankios gyvūnams.
 
#5  Norvegijoje užsidarė paskutinės 2 kailių fermos. Norvegija uždraudė kailių fermas dar 2019, tačiau skyrė 6 metų pereinamąjį laikotarpį. Nors iki draudimo įsigaliojimo buvo likę dar 2 metai, visos kailių fermos užsidarė gerokai anksčiau, o per šiuos metus veiklą sustabdė dvi likusios fermos.

Red fox displacing blue counterparts in Norway's alpine areas

PASAULYJE
 

#6  Brazilija, Kanada ir Čilė uždraudė kosmetikos testavimą su gyvūnais. Brazilija tapo 43-ia šalimi, draudžiančia tokį testavimą. Kanada tapo 44-ta ne tik uždrausdama testavimą, bet ir tokios kosmetikos pardavinėjimą. Ir metų pabaigoje, Čilė prisijungė prie šio sąrašo, tapdama 45-ta valstybe, draudžiančia kosmetikos testavimą su gyvūnais.

#7  Kalifornijoje įsigaliojo draudimas prekiauti kailiu. Didžiausioje pagal populiaciją JAV valstijoje įvykdavo maždaug 25% visos JAV prekybos kailiu. Toks 40 mln. gyventojų turinčios valstijos sprendimas tapo pirmuoju žingsniu link neišvengiamos kailių industrijos baigties šalyje.
 
#8  Naujasis Džersis uždraudė kiaulių ir veršelių laikymą narvuose. Ir tapo 11-ta tai padariusia valstija. Anot apklausų, net 93% valstijos gyventojų palaikė tokį draudimą. Panašius draudimus yra priėmusios didžiulės valstijos kaip Kalifornija, Florida, Koloradas, Arizona ir t.t.
 

Šios pergalės gyvūnams pasiektos tik žmonių, kuriems rūpi, dėka. Milijonai gyvūnų visame pasaulyje kentės mažiau, nes tokie žmonės kaip Jūs ėmėsi veiksmų.

2024-ieji gali būti dar geresni gyvūnams Lietuvoje ir pasaulyje. Šiais metais mūsų laukia treji svarbūs rinkimai, galintys nulemti, kaip su gyvūnais mūsų šalyje bus elgiamasi ateityje. Dabar pats geriausias laikas paskatinti politikus imtis veiksmų ir įsipareigoti kurti bei palaikyti įstatymus, apsaugančius gyvūnus. Pasirašykite peticiją: www.istatymaigyvunams.lt

 

* Duomenys iš Žemės ūkio ministerijos už 2022-uosius metus. Kadangi ne narvuose laikomų vištų skaičius kasmet didėja, galima pagrįstai manyti, jog 2023-iaisias Lietuva pasiekė milijoną vištų, nelaikomų narvuose.
 

Paremk kovą už gyvūnus

15 € 40 € 5 € kita suma

O ką padarysi dabar?

Tu gali jiems padėti

Ar šie gyvūnai gali Tavimi kliautis? Pasirašyk pasižadėjimą imtis realių veiksmų, kuriais padėtum gyvūnams.

Užtruksi vos minutę ir tapsi milijonų gyvūnų balsu

Paremk kovą už gyvūnus

Tavo parama – labai svarbi. Ji padės užtikrinti, kad kova už gyvūnus nesustos tol, kol gyvūnai kentės Lietuvos pramoninėse fermose.

×

Patinka tai, ką skaitai?
Užsiprenumeruok naujienlaiškį.